torstai 24. marraskuuta 2016

Mihin se ruokahalu katosi?

Jossain aikaisemmassa kirjoituksessa mainitsin, miten tuolle yhdelle villapöksylle ruoka maistuu. Tuntui että pieni pentu söi saman verran ruokaa mitä itse painoi. Huokailin helpotuksesta, kuullessani muiden tarinoita siitä, miten nirsoja heidän puudelinsa ovat. Tämä ei silloin koskenut minua ja Onnia. Ruokahalu oli, mutta eipä ole enää.

Onni on nyt kuusi ja puoli kuukautta, noin kolmekymmentä senttiä korkea ja neljä kiloa. Eli sopiva kääpiö ikäisekseen. Se hirmuinen syömäkone muuttui yhtäkkiä ruokahaluttomaksi. Miksi? Ensimmäinen ajatus tulee tietenkin mieleen, että sillä on jokin hätänä, kipeä tai vatsavaivoja. Onni on kuitenkin erittäin pirteä ja jaksanut käydä hyvin lenkeillä ja leikkiä tuttujen koirakavereiden kanssa ja herkut (tottakai...) maistuu. Ajattelin, että onko siitä nyt tullut nirppanokka, joka on ilmeisesti monen villakoiran tyypillinen piirre. Kerran heivasin nappuloiden sekaan jauhelihaa ja voitte vain arvata miten siinä kävi. Nappulat kupin ympärillä ja osa kupissa, mutta jauhelihat oli kummallisesti hävinneet...

Kysyin neuvoa tutulta, jolla on toyvillakoira. Heillä oli ollut ongelmia myös pennun syömisen kanssa. Tuli vinkki, että kannattaa kokeilla nappuloiden vaihtelua. Sama tylsä nappula saattaa kyllästyttää. Ohjeena tuli myös, että kannattaa kokeilla tiettyjä ruoka-aikoja. Tai että tarjotaan ruokaa säännöllisesti ja jos ei kelpaa, otetaan ruoka hetken kuluttua pois ja myöhemmin uusiksi. 

Lähdin seuraavana päivänä koiranruoka ostoksille. Tilauksessa on jo entuudestaan Hill'sin t/d kuivanappulaa, joka tutkitusti ehkäisee hammaskiven muodostumista. Täällä lisätietoa nappulasta. Poikkesin Mustiin & Mirriin. Olin ottanut selvää yhdestä uutuus tuotteesta ja kokeiluun halusin Nutriman Health Skin+ kuivanappulaa. Tuotetta kuvaillaan seuraavasti: "Holistinen, hypoallergeeninen ja funktionaalinen täysravinto on suunniteltu koirille, joilla on herkkä iho tai vaativa turkki. Se ei sisällä turhia täyteaineita, vaan se on valmistettu low grain -reseptillä, luonnollisista ja laadukkaista raaka-aineista, jotka hellivät koirasi ulkoista ja sisäistä hyvinvointia monipuolisesti. Kun koirasi saa ravinnostaan kaiken tarvitsemansa, se näkyy ulospäin elämänilona, voimana ja aktiivisuutena.". Eli pian meillä on Onnille kolmea eri kuivanappulaa tarjottavana. 

Lisäksi sain tältä samaiselta tutulta ehdotuksen, että kanankaula on heidän junnulle suurta herkkua. Okei, otetaan sitäkin kokeiluun. Kanankaulassa on vain luuta seassa, joten sitä ei suositella kuin kerran viikossa ja 1-3 kpl. Pyörähdin miehen ollessa sound bar ostoksilla Peten Koiratarvikkeessa. Mukaan nappasin MUSH B.A.R.F. 800 gramman kanankaula pussin sekä luuttomia kanapullia. Täällä voit käydä tutustumassa lisää heidän tuotteisiin. Ja mikä parasta, kyseessä on suomalainen perheyritys! Nämä ovat pakastettuja tuotteita. Kana- sekä ennestään meidän pakasteesta löytyvät Oscar mahapullat annan pääosin jäisinä. Kanankaulat sulatan ja annan sellasenaan täydennyksenä. Homma on aika sotkuista, joten kannattaa opettaa koira syömään tätä sanomalehden päällä. 


Nyt laitan vielä sekaisin näitä sekä entisiä nappuloita, jotta Onni tottuu uuteen. Sen jälkeen ajatuksena tarjota pelkästään tätä, Hill'siä tai Canagania.

Aloitin siis Onnin kanssa aikuisen koiran ruokarytmin. Peten Koiratarvikkeessa vinkattiin, että pentu on jo sen ikäinen, että kaksi annosta ruokaa päivässä riittää. Ja ruoka-annoksia voi pienentää. Onnin ruokahaluttomuuteen voi olla sekin yksinkertainen syy, ettei pentu enää kasva tai suurin kasvuvaihe on ohi, joten hänellä ei vain ole niin kova nälkä. 

Ekan päivän Onni vähän ihmetteli että mikä tää juttu on kun ei oo kuppi nappuloita täynnä 24/7 tarjolla. Kävi kuopimassa ruokakupin paikkaa. Täytyi kuitenkin pysyä lujana. Seuraavana päivänä Onni söikin aamulla kaiken kerralla ja illalla! Eiköhän me se ruokarytmi vielä täydelliseksi hiota ja Onni tottuu uuteen rutiiniin. 


Reipas pieni mies jaksoi kävellä hienosti reilu seitsemän kilometrin lenkin! Inhottaa vaan nää monen päivän saderumbat. Odotellaan saapuvaksi postissa Onnille mittatilauksena koko haalaria lämpötikillä. Siitä kirjoitan sitten, kun on testattu.

Mulla alkaa nyt vklp ja tänään suuntana Pori. Onni menee mummolle ja ukille hoitoon. ;)

-Jenna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti